The reform of Plaza de España in Madrid is a clear example of sustainability and urban planning integrated into one piece. The project drafted by the architects Fernando Porras Isla-Fernández, Aranzazu La Casta Muñoa, and Lorenzo Fernández-Ordóñez Hernández was the winner, in February 2017, of the international competition of ideas convened by the City Council of Madrid, after being chosen by the citizens through a process of participation.

The reform aims to recover the Plaza de España as a place of estancial, civic and active; to reduce motorized road traffic and increase pedestrian spaces; Increase the spatial continuity between the square and its surroundings, connect the green areas of the square, especially with the Plaza de Oriente, the Sabatini Gardens, the Park of the West and the Temple of Debod, as well as with Madrid Rio.

Actions to be developed in the project:

  • a larger commercial space.
    • Extending sidewalks and crossroads.
    • Elevators in The Cuesta de San Vicente.
    • 59.970 square meters will serve pedestrians.
    • The Entire project will be adapted for people with reduced mobility.
    • the City Council will enable a WiFi network in the area to enable internet access.
    • Low power lighting

With this type of projects Madrid is positioned as a sustainable city, responsible and put to the service of the citizens.